Til barn

Så fint at du vil se på denne siden. Vi vet ikke hvem du er, eller hvor mange år du er. Vi vet ikke hva som er grunnen til at du vil lese om det som står skrevet her. Hvis du er liten, kan det være vanskelig for deg å forstå alt som er skrevet her.

Du lurer kanskje på hva det betyr å være utsatt for incest, eller seksuelle overgrep? Ordene incest og seksuelle overgrep betyr nesten det samme. Noen sier incest og noen sier seksuelle overgrep. Vi vil bare bruke ordet seksuelle overgrep heretter.

Illustrasjonsbilde.

Berøringer

Når et barn blir utsatt for seksuelle overgrep kan barnet oppleve at en ungdom, eller en voksen person gjør noe med kroppen til barnet, som de ikke har lov til. Vi kan kalle det en vanskelig berøring. Vi skal nå forklare deg hva vi mener med ordet berøring.

Berøring betyr det samme som å ta på noe, som for eksempel å ta på kroppen. Det finnes mange slags berøringer. Noen berøringer er gode og noen berøringer er vanskelige og vonde.

God berøring

Tenk deg at du sitter på fanget til mamma eller pappa og koser. Når mamma eller pappa stryker deg på kinnet og gir deg en kos, da vil du merke om du liker det eller ikke. Du vil merke det i følelsene dine, som er inne i kroppen din, om du liker det eller ikke. Når du liker det, så kjenner du i følelsene dine at du er glad og trygg. Da vil du gjerne sitte på fanget lenge og få mye kos.

En god berøring kan være å sitte på fanget å kose. Illustrasjonsbilde.

Vond berøring

Nå skal vi snakke litt om det motsatte av god berøring. Vi kaller det en vanskelig eller vond berøring. Det finnes mange slags vonde, eller vanskelige berøringer.

En vond berøring kan være om noen:

  • Slår deg
  • Dytter deg
  • Klyper deg hardt
  • Lugger deg i håret
  • Gjør seksuelle overgrep mot deg

En vond berøring – som er seksuelle overgrep – kan være:

Om en ungdom eller en voksen person for eksempel tar på tissen din og du kjenner:

  • At du ikke liker det
  • Du blir lei deg, redd og usikker

Ungdom eller voksne har ikke lov til å gjøre dette med barn.

En annen vond berøring – som er seksuelle overgrep – kan være:

Om en ungdom eller en voksen person for eksempel tar frem tissen sin for å vise den til deg, eller ber deg om å ta på tissen sin og du kjenner:

  • At du ikke liker det
  • Du blir lei deg, redd og usikker

Ungdom eller voksne har ikke lov til å gjøre dette med barn.

Ungdom eller voksne har ikke lov til å gjøre seksuelle overgrep mot barn. Illustrasjonsbilde.

Snakk med noen

Det finnes også mange andre eksempler på seksuelle overgrep, men det trenger vi ikke snakke om her. Forstår du hva seksuelle overgrep er nå? Er du ikke helt sikker, kan du enten prate med foreldrene dine, en annen i familien din, læreren din, helsesøster eller du kan ringe til oss så kan vi forklare det bedre når vi snakker med deg.

De aller fleste mennesker er snille mot barn og de vil ikke gjøre seksuelle overgrep mot dem. Dessverre finnes det noen mennesker som vil forsøke å lure barn for at de skal gjøre seksuelle overgrep mot barnet.

Trenger du noen å snakke med?

Da kan du ringe oss når du vil på telefon 33 57 77 77. Vi har åpent tidlig på morgenenen, midt på dagen, om kvelden og midt på natten.

Vanlige spørsmål fra barn

Kan jeg ringe?

Ja!

Hvis det er vanskelig å prate vil vi hjelpe deg.

Er du redd og utrygg, kan du ringe og vi vil hjelpe deg.

Hvis det er noen som tar på kroppen din på en vond måte, eller gjør andre vonde ting mot deg, vil vi hjelpe deg.

Koster det penger å ringe til dere?

Nei. Hjelpetelefonen vår er gratis.

Ring 800 57 000

Er det aldersgrense for å ringe dere?

Nei, alle kan ringe hit, uansett alder. Du trenger heller ikke si hvor gammel du er hvis du ikke vil.

Kan jeg ringe når jeg vil?

Ja, det kan du. Telefonen vår er døgnåpen. Det betyr at den alltid er åpen – alle dagene hele året.

Må jeg si hva jeg heter?

Nei, du trenger ikke å si hva du heter.

Hva skjer når jeg ringer?

Da får du snakke med noen som er snille og vil hjelpe. Vi svarer på det du spør om. Du trenger ikke å si navnet ditt hvis du ikke vil det.

Hvis du synes det er vanskelig å starte med å prate, kan vi hjelpe deg ved å stille deg noen spørsmål. Vi snakker til du føler at du ikke vil prate mer, eller av andre grunner må stoppe.

Noen ganger må vi ringe til noen andre voksne som kan hjelpe oss med å hjelpe deg. Da vil du alltid få beskjed først.

Hva er seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep er om en ungdom eller voksen gjør noe med kroppen til et barn som barnet ikke liker, for eksempel tar på tissen eller ber barnet å ta på tissen til den voksne eller ungdommen. Det kan også være at ungdommen eller den voksne putter sin tiss inn i barnets munn, tiss eller rompe. Det er ikke lov.

Seksuelle overgrep kan også skje på nettet. Det kan være at noen for eksempel viser barn en film eller bilder hvor mennesker er nakne og har sex med hverandre, eller tar på kroppene til hverandre.

Det kan også være at en voksen eller ungdom sender et nakenbilde til et barn. Det betyr at de sender et bilde av tissen sin, rumpa eller puppene sine til et barn. Det er også ulovlig.

Det er viktig å vite at seksuelle overgrep ikke alltid er vondt. Det kan føles godt å bli tatt på eller kilt på de forskjellige stedene på kroppen, for eksempel på tissen. Kroppen vår er laget sånn at det kan kjennes godt når noen tar på for eksempel tissen. Det er følelsene inni deg som bestemmer om det som skjer er en vond eller god måte å bli tatt på.

Vet alle voksne at det ikke er lov å gjøre seksuelle overgrep mot barn?

Ja. Alle voksne vet at det ikke er lov til å gjøre seksuelle overgrep mot barn.

Hva skjer hvis jeg sier hvem som gjør det?

Hvis du forteller til oss hvem som gjør seksuelle overgrep mot deg, vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe deg.

Det viktigste er at vi passer på at du er trygg og sammen med trygge voksne. Vi vil snakke med deg om hva vi kommer til å gjøre videre.

Er det min skyld om jeg opplever seksuelle overgrep?

Nei, det er aldri din skyld!!! Det er alltid den voksne eller den som gjør det sin skyld. Noen ganger kan barn føle og tro at de har gjort noe galt, at det er deres skyld. Det er det ikke.

I Norge har vi en bok som heter Norges lover. I den boken står det tydelig og klart at voksne ikke har lov til å gjøre seksuelle overgrep mot barn.

Noen barn kan oppleve å få gaver og penger, eller kjenner at det kan føles godt. Uansett hva man får eller føler er det ikke barnets skyld. Det er alltid den som gjør det sin skyld, fordi loven sier at de voksne eller ungdommer ikke skal gjøre slike ting med barn.

Her er en link som er fin for barn. Du kan jo gå inn på linken under her og se om dette er noe for deg:

Kors på halsen (Røde kors)

Er det seksuelle overgrep når et barn tvinger et annet barn til å ta på tissen?

Det er aldri lov til å tvinge noen til å ta på tissen til andre. Barn har heller ikke lov til å tvinge andre barn til å ta på tissen.

Er det lov om to barn vil kle av seg nakne og se og kjenne på kroppen til hverandre?

Ja, om begge barna vil og er omtrent like gamle, er det helt greit å ta på kroppen til hverandre. Men husk at det er lov å ombestemme seg, og da er det viktig at den andre stopper hvis den ene ikke vil mer.

Kan jeg være glad i den som gjør seksuelle overgrep mot meg?

Ja, det kan du. De fleste barn som opplever seksuelle overgrep kjenner den som gjør det, og vil bare at overgrepene skal stoppe, sånn at de kan ha det bra sammen.

Barn kan oppleve at søsken, foreldre eller andre nære personer utsetter barnet for seksuelle overgrep. Når disse overgrepene skjer i familien så har barnet som regel mange andre positive opplevelser sammen med personen som har begått overgrepene.

Det er lov å være glad i den som har gjort deg noe vondt, samtidig å hate det vonde personen har gjort mot deg.

Kommer den personen som gjør seksuelle overgrep mot meg i fengsel?

Om den personen som begår seksuelle overgrep mot deg blir anmeldt til politiet, kan det hende at personen kommer i fengsel. Først må det bli en rettsak og personen som begår overgrep mot deg må bli dømt i rettssaken. I fengselet får personen hjelp til å slutte å begå flere overgrep mot deg.

Det som er fint å tenke på er at i Norge er det fint i fengsel. Der er det god mat, fine rom og det beste er at de som kommer dit får hjelp til å forstå at det de har gjort ikke er lov.

Er det barn som gjør noe med andre barn kommer ikke de i fengsel, men de trenger hjelp til å skjønne at det de gjør ikke er lov. Så de må gå i samtaler hos noen gode voksne som kan hjelpe dem.

Jeg har sett fengsel på film og synes det ser veldig skummelt ut.

Fengsel er ikke sånn vi ser på film. Det er ikke skummelt. De har eget rom med en seng og bord og stoler. De kan se litt på tv, dusje, spille spill og spise mat. Noen går på skole eller gjør en jobb i fengselet. De har eget bibliotek og trimrom.

Hvis du trykker på linken under, kan du se hvordan det ser ut i fengsel i Norge.

Se hvordan det ser ut i fengsel

Bestevennen min fortalte meg om en vond hemmelighet og mye vondt i magen. Hva burde jeg gjøre for å hjelpe?

Vonde hemmeligheter kan gi mye kaos i kroppen. Du kan være en god venn ved å snakke med vennen din og si at det er viktig for vennen din å fortelle om det vonde til en voksen vennen din stoler på.

Du kan også si at du kan bli med vennen din slik at dere sammen kan snakke med en voksen vennen din stoler på. Det er viktig å huske på at vonde hemmeligheter ikke blir bedre før man tør å fortelle noen om dem.

Må dere si det til mamma og pappa?

Det er vanskelig å svare på da vi ikke vet hva du ønsker å prate med oss om. Om det du forteller gjør at vi tror du blir misbrukt seksuelt eller om du blir utsatt for vold, da må vi ringe noen som kan hjelpe deg til å få det bedre.

Grunnen til at vi må si ifra til noen andre, er at det er vanskelig for oss å hjelpe deg alene.

Hvem kan gjøre seksuelle overgrep mot barn?

Det kan være hvem som helst. De fleste mennesker er snille mot barn, men noen gjør seksuelle overgrep mot barn. Det er like ulovlig uansett hvem som gjør det.

Er det bare de som drikker som gjør seksuelle overgrep? En politi eller prest gjør vel ikke sånt?

Nei, det er ikke bare de som drikker som gjør seksuelle overgrep.

Det kan også ha være noen som jobber i politiet, en prest, sykepleier, lærer, en storebror, en mamma, bestefar, fetter, en trener eller hvem som helst. Det har ingenting med jobben deres å gjøre, men med mennesket de er og hva de gjør mot andre.

De aller aller fleste voksne er snille mot barn, men noen gjør vonde ting med kroppen til barn og da må vi si ifra.

Jeg liker å kjenne på kroppen min på badet, er det ulovlig for barn å ta på kroppen sin? Noen sa det var galt i klassen min!

Kroppen din er det du som bestemmer over, så det er helt i orden at du tar på den.

Det å ta på kroppen sin og finne ut av hvordan den er og ser ut er det helt vanlig å være nysgjerrig på.

En jente i klassen min vil hele tiden ta meg på tissen, hun later som hun skal spørre om noe også tar hun på meg. Er det lov? Jeg liker det ikke. Hun sier at det skal være vår hemmelighet!

Det er ikke greit at hun lurer deg for å ta på tissen din. Kroppen din er din, og hvem som skal ta på den bestemmer du. At det skal være hemmelig er heller ikke greit, for dette er en vond hemmelighet for deg, og vonde hemmeligheter skal vi si ifra om.

Sier du ifra til en voksen du er trygg på på skolen, så vil de hjelpe deg til med å stoppe henne. Da får både du og jenta hjelp. Jenta vil lettere forstå at det hun gjør mot deg er galt når en voksen prater med henne. Si ifra helt til det vonde stopper. På skolen skal alle barn føle seg trygge!

En lærer sa jeg kunne bli syk av å holde på de vonde hemmelighetene, hva mente han med det? Jeg har det ikke helt greit, men tør ikke si det, så nå maser læreren min om det her.

Hvis vi går lenge med vonde hemmeligheter alene, kan vi bli veldig lei oss. Noen barn sier de også får vondt i hodet og magen av vonde hemmeligheter. Da blir vi syke i tankene og følelsene våre på en måte. Det var kanskje det læreren din mente?

Det som er fint er at når vi forteller en voksen om hva den vonde hemmeligheten er, så kan vi få hjelp og da føler vi oss mye bedre! Det er derfor vi ikke skal gå og holde ting inni oss alene. Noen tør ikke si hva de holder hemmelig fordi de er redd noe farlig vil skje.

Er det bare jenter eller damer som opplever seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep kan skje med både gutter og jenter, damer og menn.

Men vi vet at jenter og damer oftere er flinkere til å si ifra. Vi håper at flere og flere gutter og menn tør å fortelle om de vonde tinga som har skjedd med dem. De får det jo like vondt inni seg, og de trenger å få hjelp de også!

Hva betyr taushetsplikt og meldeplikt?

Taushetsplikt vil si at vi voksne som jobber med mennesker (for eksempel lærere, helsesykepleiere og leger), ikke har lov til å fortelle videre det barn og ungdommer forteller til dem.

Men hvis et barn eller ungdom forteller om seksuelle overgrep, vold eller andre vonde ting, så er de voksne nødt til å fortelle dette videre til voksne som kan hjelpe til med dette. Dette kalles meldeplikt.