Til ungdom

Hei på deg! Så fint at nettopp du fant siden vår. Det viser at det er bruk for den. Her kan du lese om oss i fred – ingen vil dømme deg. Du er den du er, og det er jo nettopp det som gjør deg unik! Uansett hva du lurer på, så spør! Ingen spørsmål er rare.

Om du er misbrukt seksuelt, og har behov for hjelp og støtte, så håper vi at du finner det du søker på denne siden. Om du ikke har pratet med noen om overgrepene før, så har du kanskje følt at du har vært nesten alene om å være misbrukt? Det er du ikke!

Illustrasjonsbilde.

Vi har daglig kontakt med mange unge mennesker som har blitt misbrukt av både kvinner og menn. Alle har de gått rundt og båret på en hemmelighet som de har hatt en følelse av å ha vært alene om.

Kjenner du deg igjen?

Incest og seksuelle overgrep er opphav til mange problemer, spesielt dersom du går alene og bærer på alle de vonde tankene og følelsene. Hvis du trenger noen å snakke med om det som plager deg, er vi her for å hjelpe deg.

Trenger du noen å snakke med?

Da kan du ringe oss døgnet rundt på telefon 33 57 77 77, eller sende oss en e-post. Vi tar deg alltid på alvor. Selv om du er under 18 år og ikke myndig enda, så har du rettigheter. Vi har taushetsplikt!

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg ringe anonymt?

Ja, til oss kan du ringe anonymt. Det velger du selv.

Hva skjer når jeg ringer?

Du får snakke med en trygg voksen som lytter på det du forteller, og de ønsker å hjelpe deg med det du trenger hjelp til. Hvis du er veldig redd og utrygg kan vi hjelpe deg med å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg på det stedet du bor.

Når kan jeg ringe dere?

Vi er åpent hele døgnet. Det betyr at du kan ringe uansett når på døgnet det er, eller om det er ferier eller helger. Hos oss er det alltid noen som vil svare deg. Vi er her for deg!

Hva er seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep er hvis noen tvinger, presser, eller på noen måte lokker eller lurer barn/ ungdom til å være med å gjøre seksuelle handlinger med kroppen sin.

Seksuelle overgrep kan være at den voksne, eller ungdommen får deg til å kose med kroppen sin, eller koser med kroppen din. Dette kan de gjøre ved at de koser med tissen, skjeden, rumpa eller der hvor jenter skal få pupper. Det kan være at de tar tissen din i munnen sin, eller din tiss i sin munn, rumpe, eller tiss inn i tiss.

Seksuelle overgrep kan også skje på nettet. Det kan være at noen for eksempel viser barn en film eller bilder hvor mennesker er nakne og har sex med hverandre, eller tar på kroppene til hverandre.

Det kan også være at en voksen eller ungdom sender et nakenbilde til et barn. Det betyr at de sender et bilde av tissen sin, rumpa eller puppene til et barn, det er også ulovlig. Det er viktig å vite at seksuelle overgrep gjør ikke alltid vondt. Det kan føles godt ut å bli tatt på eller kilt på de forskjellige stedene på kroppen, men det er følelsene inni deg som bestemmer om det som skjer er en vond eller god måte å bli tatt på.

Jeg har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, og vennene mine sier at det var min egen skyld fordi vi var kjærester, og at det er derfor ikke vits i å si ifra til en voksen, hva burde jeg gjøre?

Det er aldri din skyld at du blir utsatt for et seksuelt overgrep – dét er det viktig å vite. Det hjelper alltid å prate med noen om slike vanskelige ting. Det er viktig å prate om det slik at du kan få det bedre i tankene og følelsene dine, og på den måten kan du også hindre at det skjer med noen andre.

Hvem kan jeg snakke med hvis jeg blir utsatt for seksuelle overgrep?

Du kan snakke med en du stoler på, eks. En venn, en ansatt på skolen, helsesykepleier, legen din, et senter for seksuelt misbrukte og incestutsatte, en av hjelpetelefonene vi har listet opp på denne siden, og du kan ringe oss hele døgnet.

Hvorfor er det så vanskelig å fortelle om seksuelle overgrep?

Noen kjenner på skam og skyldfølelse etter et overgrep. De har kanskje fått høre av overgriper at det er deres egen skyld. Det er aldri din skyld hvis du blir utsatt for overgrep, uansett hva overgriper sier! Noen blir også truet til å tie om overgrepene, og er redde for konsekvensene om de forteller.

Vi kan fortelle deg at det som oftest blir bedre hvis du forteller, da får du hjelp til å stå i det og takle livet i etterkant. Noen tenker at de er de eneste som har opplevd seksuelle overgrep, de føler seg alene og annerledes. Du er ikke alene!

Hva gjør jeg når min venninne har fortalt meg at hun blir utsatt for seksuelle overgrep?

Du kan være en god venn ved å snakke med henne og si at det er viktig for henne at hun forteller det til en voksen hun stoler på.

Du kan også si at du kan bli med henne slik at dere sammen kan snakke med en voksen hun stoler på. Viktig å huske på at overgrepene hun opplever ikke tar slutt før man tørr å fortelle noen om dem.

Om venninnen din ikke vil dette, så er det viktig at du likevel forteller det til en voksen du stoler på. Da er det fint at du sier til vennen din, at du kommer til å fortelle dette og hvem du sier dette til for. eksempel en lærer. Det kan hende at venninnen din blir litt sint på deg, fordi hun blir redd for hva som kommer til å skje, men husk at du hjelper venninnen din hvis du forteller det videre til en voksen.

Er det jeg har opplevd «ille nok» til å ringe dere?

Her kan alle ringe uansett hva de har opplevd og vært utsatt for. Vi rangerer ikke dine opplevelser. Din opplevelse av det du har vært igjennom er det viktigste og det vi tar utgangspunkt i.

Hvis jeg sier noe til dere som har skjedd, må dere snakke med mamma eller pappa?

Hvis du forteller noe som gjøre at vi opplever at du er i akutt fare så har vi en plikt ifølge loven til å melde det videre til f.eks politiet og/eller barnevern. Med akutt fare mener vi at det f.eks er grunn til å tro at du blir utsatt for vold eller seksuelle overgrep nå.

Må jeg anmelde?

Den som er utsatt for et overgrep bestemmer selv, om de er over 18 år, om de ønsker å anmelde overgrepene eller ikke. De som er under 18 år bestemmer ikke det selv. Det kan være lurt å snakke med noen om det man har opplevd og sine tanker, slik at man ikke går og tenker alene. Ring gjerne oss, kontakt fastlegen din eller helsesøster på skolen.

Må jeg ha vært voldtatt for å kunne ringe dere?

Nei, det trenger du ikke. Vi prater ut ifra det du har opplevd og hvordan du har det.

Jeg har en venn som ikke har det bra. Kan jeg ringe dere?

Det kan du. Vi hjelper deg!

Er det lov å ha sex når man er under 16 år?

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år, men vi vet at ungdommer under 16 år har sex før det. Grunnen til at vi har en seksuell lavalder i Norge er at ingen over 16 år skal ha sex med noen som er under 16 år.

Hvis begge to er under 16 år er det ingen som kan bli straffet for det. Men om noen er over 16 år og har sex med noen som er under, kan den som er over 16 år bli straffet for dette.

Kan man anmelde seksuelle overgrep uten å ha fysiske bevis?

Ja, man kan anmelde seksuelle overgrep uten å ha fysiske bevis. Når politiet etterforsker saker er det ikke bare fysiske bevis som er viktig.

Det er mange andre undersøkelser som er viktige for politiet. Det viktigste er at du anmelder slik at politiet får informasjon om straffbare forhold som har skjedd.

Dersom jeg forteller at jeg har vært utsatt for seksuelle overgrep til læreren min eller helsesykepleier, må de fortelle dette til mine foreldre?

Både læreren din og helsesykepleier har meldeplikt. Det vil si at når de får greie på barn eller ungdommer har vært utsatt for noe straffbart, slik som seksuelle overgrep, har de en plikt til å si ifra om dette.

Om det er en av dine foreldre som har gjort dette mot deg, skal ikke dine foreldre bli informert om dette, da er det politiet og barnevernet som blir kontaktet. Dersom det ikke er foreldrene dine som har gjort dette mot deg og du er under 18 år, skal foreldrene dine få denne informasjonen.

Hva er taushetsplikt og meldeplikt?

Taushetsplikt vil si at vi voksne som jobber med mennesker (for eksempel lærere, helsesykepleiere og leger), ikke har lov til å fortelle videre det barn og unge forteller til dem.

Men hvis et barn eller ungdom forteller om seksuelle overgrep eller vold så er de voksne nødt til å fortelle dette videre til voksne som kan hjelpe til med dette. Dette kalles meldeplikt.